Dzisiaj kolejne danie z drobiu.
Tym razem padło na
udka z nutą cytryny:))
Bardzo przyjemne
wiosenne danie.
Ja na spód dodałam
jeszcze ziemniaki
ale nie polecam,
bo wyszły kwaśne:))
Składniki:
3-4 udka z kurczaka
1 duża cebula
1 cytryna
troszkę masła
przyprawa do drobiu
lub ulubione zioła Udka umyć, obrać ze skóry
(nie jest to konieczne ale ja wolę:)).
Następnie je przyprawić.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na każde udko nałożyć po
ok. łyżeczce masła i lekko rozsmarować.
Wokół mięsa poukładać pokrojoną na cząstki
lub plastry cebulę oraz
pokrojoną na 8 części cytrynę.
Całość posypać przyprawą lub ziołami.
Podlać odrobiną wody lub
bulionem (ok. 1/4 szklanki).
Przykryć naczynie i piec
ok. 1h w temperaturze 180 stopni.Po tym czasie odkryć naczynie
i zapiekać jeszcze ok.20 minut.
apetyczny obiadek;) robiłam kiedyś cytrynowe skrzydełka z miodem i tymiankiem, też były całkiem interesujące.
OdpowiedzUsuńPanno Malwinno apetyczny to zdecydowanie za mało powiedziane :) zrobiłam się głodna
OdpowiedzUsuńCytryna i drób - to brzmi szalenie dobrze!
OdpowiedzUsuń