Dzisiaj chcę się z Wami
podzielić przepisem,
który mam ze starego
zeszytu mojej mamy.
To ciasto było jednym
z jej popisowych.Bardzo przypomina
pleśniaka i jest równie dobre:)
który mam ze starego
zeszytu mojej mamy.
To ciasto było jednym
z jej popisowych.Bardzo przypomina
pleśniaka i jest równie dobre:)
Składniki na
blaszkę 24X30cm:
2,5 szklanki mąki*
1,5 szklanki cukru*
4 jaja
250g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mieszanki keksowej (lub bakalii)
1 słoik kwaśnego dżemu (280g)
(np. z czarnej porzeczki)
1 opakowanie kisielu w proszku
(ja użyłam kisiel jabłkowy)
Masło, żółtka, mąkę, 1 szklankę
cukru i proszek
do pieczenia szybko zagnieść.
Urwać 1/3 ciasta i schłodzić w lodówce.
Resztą ciasta wylepić dno
blaszki i wyłożyć na nie dżem.
Na dżem wysypać mieszankę keksową.
Ubić pianę z białek.
Dodać pół szklanki cukru i kisiel w proszku.
Wyłożyć na ciasto.
Ciasto posypać kruszonką
zrobioną ze schłodzonego ciasta.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
blaszkę 24X30cm:
2,5 szklanki mąki*
1,5 szklanki cukru*
4 jaja
250g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mieszanki keksowej (lub bakalii)
1 słoik kwaśnego dżemu (280g)
(np. z czarnej porzeczki)
1 opakowanie kisielu w proszku
(ja użyłam kisiel jabłkowy)
Masło, żółtka, mąkę, 1 szklankę
cukru i proszek
do pieczenia szybko zagnieść.
Urwać 1/3 ciasta i schłodzić w lodówce.
Resztą ciasta wylepić dno
blaszki i wyłożyć na nie dżem.
Na dżem wysypać mieszankę keksową.
Ubić pianę z białek.
Dodać pół szklanki cukru i kisiel w proszku.
Wyłożyć na ciasto.
Ciasto posypać kruszonką
zrobioną ze schłodzonego ciasta.
Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
*1 szklanka =250g
wieki nie jadałam tego ciasta Wspaniałe
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto- niczym u mojej mamy;)
OdpowiedzUsuń