Strony

4 cze 2012

Napój mleczno-truskawkowy


Pogoda co prawd nam nie sprzyja
ale za to możemy dla zdrowia
spożyć sobie troszkę truskawek.
Truskawki mają więcej
 witaminy C niż cytryna.
Zawierają też witaminy 
 A, B1, B2 oraz wiele
makro i mikroelementów.
 Dostarczają nam wapnia, fosforu,
 żelaza, magnezu i manganu. 
Niestety czasem powodują
też alergie.

Składniki dla ok. 5 osób:
ok. 1/2 kg truskawek
1 duży kubek jogurtu 
naturalnego (ok. 420g)
3/4-1 szklanka mleka
miód lub cukier

Do blendera wrzucić truskawki
(umyte i bez szypułek), jogurt i mleko.
Dokładnie zmiksować  i dosłodzić.

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smacznie, ja zawsze daję gęstą śmietanę 12%, a podczas dietki jogurt naturalny.

    OdpowiedzUsuń