Bardzo szybka przekąska, którą zdążycie zrobić nawet
dla niezapowiedzianych gości:)
Składniki na 12 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
ok. 70g szynki lub innej wędliny
ok. 100g startego na tarce żółtego sera
ok. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 duże jajko
60ml kwaśnej śmietany np. 18%
sól, pieprz
Ciasto lekko rozwałkować.
Szklanką o wymiarach ok. 8cm wyciąć 12 kółek.
Foremkę na muffinki (babeczki)
nasmarować lekko masłem.
Włożyć kółka, każde nakłuć widelcem.
Nałożyć szynkę i ser.
Jajko lekko ubić ze śmietaną.
Dodać szczypiorek, sól i pieprz.
Do każdego otworu wlać po łyżeczce masy.
Piec w nagrzanym do 180-190 piekarniku ok. 25 minut.
Serwować na ciepło.
rewelacyjne pomysły, przepisy fantastyczne dobrze że trafiłam na twoją stronę :)
OdpowiedzUsuńjejuu! :) jak u Ciebie pysznie! będę zaglądać ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają zamieszczane tu przepisy! Właśnie kupiłam formę do muffinek i jak tylko przyjdzie będę robić te przekąski:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wszystkie Twoje przepisy są niesamowite! Proste w przygotowaniu i jednocześnie nietypowe! Zdecydowanie będę tu wracać:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam...rewelacja !! bardzo prosty przepis...niestety nigdzie nie było szczypiorku grrr wiec wrzuciłam koperek :) też dobre :))) pozdrawiam dzieki dzisiejsza impreza będzie bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńDziś u mnie na kolację :) mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, wykorzystam przepis na pewno:-)
OdpowiedzUsuńFajnie ze chłopaki podali mi namiary na twojego bloga:-)
nie rozumiem- po co to kłaść na formie do muffinek? mogą być takie pojedyńcze silikonowe?
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie kumam co masz na myśli pisząc silikonowe:)
Usuńpodejrzewam, że te silikonowe też mogą być ;) tyle tylko że forma do mufinek nie ma "falbanek" i wsadzasz do pieca wszystko za jednym razem. ale w jakiej formie to zrobisz, to myślę, ze nie robi różnicy ;)
Usuńilka, silikonowe foremki do muffinek- mam takie z ikei, pojedyńcze , i dalej nie kumam po co to kłaść, nie mogę sobie tego wyobrazić, zobrazuj to dokłądniej proszę :P
OdpowiedzUsuńOk. Rozumiem. Ciasto należy umieścić w foremce (w tm dołku:) muffinkowej lub w tych sylikonowych po to żeby miało kształt koszyczka. Gdybyś położyła (ył) to ciasto bezpośrednio na blachę i zalała(ał) jakiem ze śmietaną to by to wszystko spłynęło.
Usuńpyyszne może być :) Na pewno zrobię! :D
OdpowiedzUsuńaaaaaaaaaaaaa dzięki,już kumię- robię :d
OdpowiedzUsuńRobiłam już wiele podobnych zapiekanek , ale ta jest najlepsza ze wszystkich !!!
OdpowiedzUsuńPYSZNA . Bardzo dziękuję za przepis , który na pewno jeszcze nie raz wykorzystam
Pozdrawiam Agata
Mam pytanie, czy w tych silikonowych foremkach udalo sie je zrobic? Boje sie ze kszalt moze byc inny i nieładny.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy nie robiłam w silikonowych foremkach. Trudno mi odpowiedzieć.Nie mam zbyt dużego doświadczenia w "silikonie".
Usuńczy to jest dobre na zimno i czy mogę użyć papierowych foremek ? błagam o szybką odpowiedź bo piątek już blisko !! :)
OdpowiedzUsuńNa zimno też można zjeść chociaż na ciepło jest lepsze. Jeśli chodzi o papierowe foremki to będzie trudno w nich zrobić.
UsuńSzybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za rewelacyjną stronę!!! Ostatnio całą imprezę na 40 osób zrobiłam z Twoich super przepisów i nie napracowałam się jakoś mocno, a finanse też bez poważniejszego zachwiania :) Polecam wszystkim domowym kuchareczkom i kucharzom!
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Czy jajko ze śmietana trzeba ubić mikserem czy tylko lekko roztrzepać widelcem?
OdpowiedzUsuńTylko lekko roztrzepać widelcem.
UsuńDzieki. Wlasnie zrobilam.. 😁❤
OdpowiedzUsuńPodoba mi się przepis Jutro. Zrobię 👍🥰
OdpowiedzUsuńCzy szynkę kroje w kostkę ?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń