![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjM0uwWAjNVGv6hnHfgQDDVSS_6MajGg9ZDKChbBA2BgCv2Qr2R8Q3MFfAKxSymhcd-eqN2hCDl6K8A_Jrl-ZX8guzg9llz9WyQ1J946FZOqg00CijYRjceOG3CViaJEDWFTemAzGnV2Xn5/s640/a+tort2.jpg)
Smaczny i lekki torcik jogurtowy. Idealny na upalne dni.
Składniki na biszkopt tortownica 23cm:
3 jaja
6 łyżek cukru
6łyżek oleju
6łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
750ml jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
ok. 4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
ok. 30dag truskawek (lub innych owoców)
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli.
Dodać cukier i po jednym żółtku.
Następnie pomału wlewać olej.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Dodawać po jednej łyżce do masy.
Przelać do tortownicy i piec ok. 20-30 minut w 170 stopniach.
Wyjąć, ostudzić i przeciąć na dwa placki.
Masa:
Jogurt utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.
Gdy ostygnie dodać do masy.
Na końcu włożyć pokrojone truskawki.
Masę przelać na biszkopt.
Przykryć drugim plackiem.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgonzF72U0lBQw1RD-81Qg9ohlolT_X4pPnYU9Ydfyz19gCZFdVvHl5L_1s80ixtPlDEo7p3bV_oaPe77ylSV-QlNWbSyKdiqhW0d2QDhApjwigxSrOzoindbduA6HPf6dAEvFN6MWZOeR0/s640/a+tort1.jpg)
Normalnie jak z cukierni. Śliczny i na pewno smakowity.
OdpowiedzUsuń