Piersi kurczaka w sosie czyli coś a la strogonow.
Danie można podawać z pieczywem, ryżem
a nawet -jeśli ktoś ma ochotę- ziemniakami.
Składniki
na 2-3 osoby:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 cebula
ok. 20dag pieczarek
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Mięso pokroić w paski.
Przyprawić i usmażyć na patelni na złoty kolor.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę.
Smażyć chwilkę razem.
Na końcu dodać pokrojoną w paseczki paprykę.
Na patelnię wlać ok. 1,5 szklanki
wody lub bulionu drobiowego.
Dusić pod przykryciem ok.10- 15 minut.
Sos zagęścić mąką i dodać śmietanę
( wcześniej ją lekko osolić i zahartować).
Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz