Strony

2 cze 2010

Drobiowy strogonow



Piersi kurczaka w sosie czyli coś a la strogonow.  
Danie można podawać z pieczywem, ryżem
a nawet
-jeśli ktoś ma ochotę- ziemniakami.

Składniki 
na 2-3 osoby:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 cebula
ok. 20dag pieczarek
1 łyżka kwaśnej śmietany  
sól, pieprz  
zioła prowansalskie

Mięso pokroić w paski.
Przyprawić i usmażyć na patelni na złoty kolor.
 Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę.
Smażyć chwilkę razem.

Na końcu dodać pokrojoną
w paseczki paprykę.
 Na patelnię wlać ok. 1,5 szklanki
  wody lub bulionu drobiowego.
Dusić pod przykryciem ok.10- 15 minut.
Sos zagęścić mąką i dodać
śmietanę
( wcześniej ją lekko osolić i zahartować).

Doprawić solą, pieprzem i ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz