![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZ50WnW5XFnkJJFrgjIoFKZFz-IlR9eoVYkF3QuxGbeIy1N8n2F326O8titn5uQzOMwyCXGplZg9jMDf5YGyGGAPH2GkvEcdGBSEqOhZ5RMMFq_9VCj_h9WgVfRMPtGBuYQ9EPsoqvc8c7/s640/a+paluszki2.jpg)
Paluszki raczej powinny nosić nazwę mega kruche:)) Można je podać zamiast chipsów
do piwa lub zup kremów.
Ciasto jest troszkę ciężkie
w obróbce ale paluszki smakiem to
na pewno wynagrodzą:)
Przepis z gazety Przyjaciółka.
Składniki naok. 40-50 sztuk:
300g mąki
150g masła
1 duże jajko
3 łyżki startego parmezanu
(u mnie ser edamski) sól
1 żółtko do posmarowania wierzchu mak, sezam lub kminek do posypania
Z mąki, zimnego masła, jajka, soli i startego
na małych oczkach sera zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.1-2 godziny.
Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Randełkiem lub nożem pokroić na
paski szerokości ok. 1cm.
Ułożyć je na blaszce, posmarować żółtkiem i posypać
makiem, sezamem lub kminkiem.
Piec w 190-200 stopniach ok. 10-15 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjo8LTHwP9LqXBnAO3GA74lQBsIiIk2524CZKSE0fLoBOgJoAW-vbuOiTZKpyQZH8SpR9HeC8nJeV4tiT7LjpIoHqi5cbwbgw_ASi2jSFfXHsIjVj18R2hCFID8vGO9zu6GIglue5YjxSWd/s640/a+paluszki1.jpg)
Ależ pięknie wyglądają. Skusiły mnie swoim widokiem, więc jestem.:) Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCoś się nam krzywo kliknęło, przepraszamy za bałagan :) Zdjęcie już u nas, pozdrawiamy! :)
OdpowiedzUsuńCudne! bardzo lubię takie wytrawne wypieki :) wolę od chipsów czy paluszków z paczki :)
OdpowiedzUsuńSmak dobry ,chociaż ciężkie w odróbce .Może trochę śmietany pomoże następnym razem.
OdpowiedzUsuń