![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiIpaBjMckRjdrdGaSKjtpvR2Ibw_NanFxad70Uwqv0PH5sI9k-toMUAHFE6KUg769ZLAWIGovHa0Jo5dQrYSnKbbQH3ig2GsbxtaDDsWIyV8h12_nkXaq5XNhOpc85-nZDcM7zHyRD2b9/s640/a+schab+pieczony.jpg)
Dla znudzonych zwykłą pieczenią lub schabem
ze śliwką proponuję taki oto schabik nadziewany
szynką i papryką. Prezentuje się bardzo ładnie na
talerzu więc można go też rzucić na pożarcie gościom:))
Składniki:
1kg schabu bez kości
2-3 plasterki szynki
kawałek papryki lub ogórka
(kiszony, konserwowy)
musztarda
sól,
pieprz
majeranek
czosnek granulowany
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Od góry naciąć 4-5 kieszonek uważając
żeby nie przeciąć mięsa do końca (patrz. foto poniżej).
Każdą posmarować musztardą.
Włożyć po pół plasterka szynki i paprykę
lub ogórka pokrojone w paski.
Całą pieczeń posypać przyprawami.
Mięso związać nitką.
Włożyć do rękawa foliowego lub naczynia
żaroodpornego i piec ok. 1,5-2h w 180 stopniach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7FqJIFnwOVNQ_j7fmDAmEpq9SI9Zw0YYDCUzql4Eut18kmd1YZXRxYIMllt5bD7CYXr2qlyc4SJ6jnFcoNcw8qx5zAWc85-wQ7QIBUEF8qSCMxlN15l77vSN0Kq9CWQgI2qtxRiDa3N2K/s400/a+schab+pieczony2.jpg)
zawsze do pieczeni ze schabu podchadza z dystansem, nie lubie przesuszonych. twoja prezentuje sie cudnie, w sam raz na wielkanoc!
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie, moja wersja juz w piekarniku! Obawiam sie tylko że na ostro będzie za bardzo, bo musztarda ostra i papryczki też. :)
OdpowiedzUsuń