![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmuxJPcbmkBcUAI1s2mr9Ocxu9Cnx87OkmwB9eflHYuPGjnjfQnGu83a9lFpI3Qmf7UJxh7gCC27EnXr-FilbQczvGKXDNowWF4NrA0FuZkU7oWxs0eElS4JMBwdP7Px8KI4TN9c5r7xhs/s640/a+serca+cebulowe.jpg)
A u mnie znów walentynkowo.
Jeśli Wasza druga połówka -podobne
jak moja- ze słodyczy najbardziej lubi
śledzie to można zrobić właśnie takie
serduszka z ciasta francuskiego.
Zdecydowanie na wytrawnie:))
Składniki
na 8-10 sztuk:
2 opakowania ciasta francuskiego
-ja używam świeżego (po 275g)
2 duże cebule
1 żółtko+1 łyżeczka mleka mak i sezam
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Usmażyć na oleju na złoty kolor. Ostudzić.
Jeden płat ciasta posmarować żółtkiem
zmieszanym z mlekiem. Posypać usmażoną cebulką.
Przykryć drugim płatem ciasta.
Ciasto pokroić na 8-10 pasków
(od dłuższego boku). Skręcić w "śrubki".
Z każdego paska uformować serce lub inny kształt.
Posmarować pozostałym jajkiem i
posypać makiem z sezamem.
Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizAZ3cNRT8ZoAXTQb_H0pb7r3lg7U6F0uUctMhzUd4fQovPVtflS6nww10VwYEvBRUi6iTXVxJAJGpMnbdw8l3LbsouavHvSpYI7z32vApTDyY87WXS6qMnp3uu8-dIkYgEC2NhhNPWrbi/s640/a+serca+cebulowe1.jpg)
urzekły mnie te serca :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł! Skręcę je w precelki i będą całorocznym pysznym dodatkiem do sałatek i zup kremów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)