![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuBx-z__fXZ1ODnDq1l5mGDLxTWubhZaSVRMpqqPcm2klp8Pu-zKVpCqTKAjRLDDEQefsBQg75I4IelZPPDAArL_RbWQ-NZ_Xgk4i7D15nnWlEI_cJYcQwS8zMsQ_SJhi21qacp7BYu18X/s640/a+migdalowe.jpg)
Przepis na to ciasto dostałam już ładne kilka lat temu
od koleżanki u której zresztą miałam przyjemność
go skosztować. Bardzo lubię jego wierzch
czyli słodziutką skorupkę migdałową.
Lubię to ciasto za coś jeszcze.
Nie brudzi się przy jego robieniu
ani jednej szklanki;))
Składniki na ciasto:
1 kubek śmietany 36% (200ml)
1 kubek cukru (ten po śmietanie)
4 jajka
2 kubki mąki (też te po śmietanie)
1 cały proszek do pieczenia (15g)
Składniki na polewę:
150g masła
2 cukry waniliowe
1 kubek cukru (ciągle ten po śmietanie)
4 łyżki mleka
200g płatków migdałowych
Składniki na ciasto wymieszać mikserem.
Dużą blaszkę (ciasto jest na taką z wyposażenia
piekarnika ale można zrobić też w 25x40cm)
wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto.
Piec w 175 stopniach ok. 25 minut aż się zarumieni.
Składniki na polewę włożyć do
garnuszka i zagotować. Na podpieczone ciasto wlać
polewę i piec jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz