![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjI01U5mjZ2xVqKg5QCbzesrcRQUFdJ1Tpuc99i4F8Jh65chl21NDgVmUp_ODuc8tD3efVw9on4O_D93fN7yeTr0OB3whhX3dcRjv23dtQhj0LRgXlPAWJsTDi9sTtfzdgJWcnAm4vgNjp_/s640/a+zapiekanka.jpg)
Spód ziemniaczany z wierzchem na który możemy
wrzucić co nam się podoba (tak jak na pizzę zresztą).
U mnie tradycyjnie z pieczarkami i szynką.
Składniki:
ok.1 kg ziemniaków 4 jajka
8 łyżek mleka
50g startego drobno
żółtego sera
Składniki na wierzch:
200g pieczarek
150g szynki
150g żółtego sera
szczypiorek do posypania
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry.
Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą,
posolić i gotować ok. 10 -15minut.
Przełożyć do miski i odstawić
żeby trochę ostygły.
W miseczce wymieszać jajko z mlekiem
. Dodać starty ser.
Zalać ziemniaki i dobrze wymieszać.
Na dno blaszki (24x35) lub naczynia
żaroodpornego o podobnych
wymiarach wyłożyć ziemniaki.
Posypać przyprawą do ziemniaków
lub innymi ziołami.
Wstawić do nagrzanego do 190 stopni
piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na patelni.
Na podpieczone ziemniaki wyłożyć pokrojoną
szynkę i pieczarki.Całość posypać startym serem.
Piec jeszcze ok. 15 minut w 180 stopniach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2VoJjqw-LVCm5XtRAw2jFcpbmqP9MMCi9kSQC3NZ2r8NFBzH_AputhBocr0W8FCREUvZ8csgofCFbnxHq2Ajd6ZLS2_DHN2lFqeR6qzW40E12zD-0JzxbcHltv26hBOOmLQBRIsb0x5Xz/s640/a+zapiekanka1.jpg)
świetnie kolorowe danie.
OdpowiedzUsuńZachęcająco wygląda, a ja bardzo lubię takie urozmaicone potrawy z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ją na obiad i mogę z czystym sumieniem polecić! Moja również była z szynką i pieczarkami, gdyż mój Mąż uwielbia taką wersję, ja zresztą też :) Potrawa jest syta, więc nie da się za dużo zjeść, ale to zaleta, bo można sobie odgrzać na kolację :)
OdpowiedzUsuńPo zjedzeniu dzisiaj mój mąż powiedział tylko jedno słowo "pyszności".
OdpowiedzUsuń