Strony

20 lip 2010

Chleb domowy


Zachciało mi się wczoraj
domowego pieczywa.
Zrobiłam więc chleb z
przepisu,
który posiadam
w swoich  zbiorach od dawna.
Dostałam go od znajomego,
  który dostał przepis w spadku po babci.
Troszkę go zaktualizował
i dzięki
temu możemy cieszyć
się
pysznym domowym chlebem.
 
Składniki na zaczyn drożdżowy:
 250 mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
450ml ciepłej wody

Składniki suche:
450g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru 
  15g miękkiego masła

Do dużej miski włożyć składniki na zaczyn.
Wymieszać, przykryć i odstawić
na 15 minut w ciepłe miejsce.

Suche składniki wymieszać razem.
Dodać do wyrośniętego zaczynu.
Wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć
kilka razy ręką żeby
pozbyć się pęcherzyków powietrza.
 


Uformować bochenek lub włożyć do foremki 
keksowej(zająć tylko 1/2 wysokości).
Odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość.
(możemy umieścić go na ten czas w koszyku do chleba). 
Piec w nagrzanym do 230 stopni piekarniku ok. 20 minut.


* część mąki pszennej można zastąpić żytnią lub pełnoziarnistą.

11 komentarzy:

  1. Siedzi w piekarniku :)

    Nie napisałaś jakiej mąki użyć to zrobiłam z 650 większość i trochę zwykłej wrocławskiej. I oczywiście drożdży świeżych nie posiadam więc dałam suszone :) Na oko, bo przelicznika oczywiście znaleźć nie mogłam ;)
    Pachnie obłędnie :)

    Jak zawsze dziękuję za udostępnienie przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja używam 450 ale 650 jak najbardziej się nadaje:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja upiekłam :)
    Mój był pszenno- orkiszowy ( akurat taką mąkę miałam)
    Bardzo się cieszę, że Anovi pokazała mi ten przepis, bo w końcu się odważyłam i upiekłam.
    To mój pierwszy chleb w zyciu.
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Strasznie się cieszę, że wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zrobiłam ten chlebek:) Do tej pory nie mogę uwierzyć ze mi wyszedł:)) Dzieki za przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki jest super! podeślę fotorelację przy okazji, oki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ten przepis, modyfikuje dowolnie mieszając mąkę pszenną razową i żytnią + otręby a zamiast masła i części wody dodaje lekko ogrzaną maślankę przez co chleb jest długo wilgotny i ma posmak takiego wiejskiego chleba jaki pamiętam z Bieszczad z dzieciństwa . Szczerze polecam bo przepis genialny podstawowy czy zmieniany zawsze super i u nas zawsze ten , podaję go wszystkim którzy jedzą u mnie chleb . Cudo .
    Dodatkowo odrywam zwykle kawałek ciasta chlebowego i robię przy okazji pizzę , rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda chlebuś,aż się Buzka otwiera na kęs,proszę tylko podać czy masło rozpuścić,czy dodać takie w temp.pokojowej w kawałku(pewnie łyżka)?

    OdpowiedzUsuń