Zachciało mi się wczoraj domowego pieczywa.
Zrobiłam więc chleb z przepisu,
który posiadam w swoich zbiorach od dawna.
Dostałam go od znajomego,
który dostał przepis w spadku po babci.
Troszkę go zaktualizował i dzięki
temu możemy cieszyć się
pysznym domowym chlebem.
Składniki na zaczyn drożdżowy:
250 mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
450ml ciepłej wody
Składniki suche:
450g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15g miękkiego masła
Do dużej miski włożyć składniki na zaczyn.
Wymieszać, przykryć i odstawić
na 15 minut w ciepłe miejsce.
Suche składniki wymieszać razem.
Dodać do wyrośniętego zaczynu.
Wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy ręką żeby
pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Uformować bochenek lub włożyć do foremki
keksowej(zająć tylko 1/2 wysokości).
Odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość.
(możemy umieścić go na ten czas w koszyku do chleba).
Piec w nagrzanym do 230 stopni piekarniku ok. 20 minut.
* część mąki pszennej można zastąpić żytnią lub pełnoziarnistą.
Siedzi w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńNie napisałaś jakiej mąki użyć to zrobiłam z 650 większość i trochę zwykłej wrocławskiej. I oczywiście drożdży świeżych nie posiadam więc dałam suszone :) Na oko, bo przelicznika oczywiście znaleźć nie mogłam ;)
Pachnie obłędnie :)
Jak zawsze dziękuję za udostępnienie przepisów :)
Ja używam 450 ale 650 jak najbardziej się nadaje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
I ja upiekłam :)
OdpowiedzUsuńMój był pszenno- orkiszowy ( akurat taką mąkę miałam)
Bardzo się cieszę, że Anovi pokazała mi ten przepis, bo w końcu się odważyłam i upiekłam.
To mój pierwszy chleb w zyciu.
Dziękuję!
Strasznie się cieszę, że wyszedł:)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam ten chlebek:) Do tej pory nie mogę uwierzyć ze mi wyszedł:)) Dzieki za przepis:))
OdpowiedzUsuńdzięki jest super! podeślę fotorelację przy okazji, oki?
OdpowiedzUsuńoki:)
Usuńi jest: http://raphael-eu.blogspot.com/2012/09/chleb-pszenny.html
UsuńUwielbiam ten przepis, modyfikuje dowolnie mieszając mąkę pszenną razową i żytnią + otręby a zamiast masła i części wody dodaje lekko ogrzaną maślankę przez co chleb jest długo wilgotny i ma posmak takiego wiejskiego chleba jaki pamiętam z Bieszczad z dzieciństwa . Szczerze polecam bo przepis genialny podstawowy czy zmieniany zawsze super i u nas zawsze ten , podaję go wszystkim którzy jedzą u mnie chleb . Cudo .
OdpowiedzUsuńDodatkowo odrywam zwykle kawałek ciasta chlebowego i robię przy okazji pizzę , rewelacja
Pięknie wygląda chlebuś,aż się Buzka otwiera na kęs,proszę tylko podać czy masło rozpuścić,czy dodać takie w temp.pokojowej w kawałku(pewnie łyżka)?
OdpowiedzUsuńPowinno być w temperaturze pokojowej.
Usuń