Taką bułkę przyrządzam już od kilku lat.
Przepis banalnie prosty a efekt wyśmienity.
Przepis pochodzi z WŻ
ale oczywiście dodałam coś od siebie:)
Składniki:
1 bagietka lub bułka wrocławska
ok. 1/2-1/4 kostki masła
zioła (ja używam część suszonych i część świeżych ziół)
np. bazylia, natka pietruszki,
oregano, zioła prowansalskie itp.
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
ser żółty -starty na tarce
o średnich oczkach ok. 1 garść
można dodać troszkę soku z cytryny
Pieczywo pokroić w kromki nie przecinając do końca.
Miękkie masło wymieszać z posiekanymi ziołami,
czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz serem.
Każdą kromkę posmarować masłem.
Ja wierzch też lekko smaruję i posypuję suszonymi ziołami.
Zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu.
Można też w piekarniku.
pysznie i aromatycznie..
OdpowiedzUsuń