Strony

13 lip 2010

Sos tzatziki



Sos czosnkowy z rodowodem greckim,
znany dobrze prawie na całym świecie.
Ja przygotowuję go zazwyczaj do grilla.
Przepis pochodzi z książki
"Kuchnia grecka Eleni"

Składniki:
1/2kg jogurtu (greckiego)
1 ogórek świeży
3-4 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy (ja dodałam3)
3 łyżki drobno posiekanego koperku
sól, pieprz

Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wyłożyć na kawałek gazy, posolić
i umieścić w cedzaku na ok. 15 minut.
Następnie dobrze odcisnąć.
Ogórka włożyć do miseczki,
dodać resztę składników.
Dobrze wymieszać, wstawić do lodówki 
przynajmniej na godzinę przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Sos bardzo smaczny, zrobiłam go wedle sugestii autorki bloga do domowego gyrosa. Teraz podam go do grilla:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o sos wyszystko jest ok. ale Ogórki powinny byc pokrojone wtedy sos jest chrupiący i widzisz co jesz ;]

    OdpowiedzUsuń