Sos czosnkowy z rodowodem greckim,
znany dobrze prawie na całym świecie.
Ja przygotowuję go zazwyczaj do grilla.
Przepis pochodzi z książki
"Kuchnia grecka Eleni"
Składniki:
1/2kg jogurtu (greckiego)
1 ogórek świeży
3-4 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy (ja dodałam3)
3 łyżki drobno posiekanego koperku
sól, pieprz
Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wyłożyć na kawałek gazy, posolić
i umieścić w cedzaku na ok. 15 minut.
Następnie dobrze odcisnąć.
Ogórka włożyć do miseczki,
dodać resztę składników.
Dobrze wymieszać, wstawić do lodówki
przynajmniej na godzinę przed podaniem.
Sos bardzo smaczny, zrobiłam go wedle sugestii autorki bloga do domowego gyrosa. Teraz podam go do grilla:)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o sos wyszystko jest ok. ale Ogórki powinny byc pokrojone wtedy sos jest chrupiący i widzisz co jesz ;]
OdpowiedzUsuń