Przy obecnej temperaturze nie mam ochoty na
skomplikowane dania, które "uwięziły"
by mnie w kuchni na dłużej.
Ten przepis to propozycja na łatwy
i szybki letni obiad.
Składniki
na 2-3 osoby:
ok. 1/2 kg schabu
1 cebula
ok. 15dag kurek
250-300g śmietany 30%
sól, pieprz
Mięso pokroić na cienkie plastry.
Doprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w plasterki.
Na patelni usmażyć kotlety na złoty kolor.
Dodać cebulę i grzyby. Całość zalać śmietaną.
Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
na 2-3 osoby:
ok. 1/2 kg schabu
1 cebula
ok. 15dag kurek
250-300g śmietany 30%
sól, pieprz
Mięso pokroić na cienkie plastry.
Doprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w plasterki.
Na patelni usmażyć kotlety na złoty kolor.
Dodać cebulę i grzyby. Całość zalać śmietaną.
Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
kurki w śmietanie.. jej, to jest pyszne!
OdpowiedzUsuńWitam ponownie
OdpowiedzUsuńmam zamiar zrobić te kurki na niedzielny obiad tylko nie bardzo wiem, czy te kurki i cebulę poddusić przed dodaniem do schabu ?
pozdrawiam Agata
Nie trzeba ich wcześniej dusić. Będą się dusiły razem ze schabem.
UsuńPyszne danie -od siebie dodałam trochę podsmażonego , wędzonego boczku Z całą pewnością w sezonie kurkowym do tego dania bedę powracać wielokrotnie . Serdecznie dziekuję za bardzo dobry przepis
OdpowiedzUsuńpozdr Agata
Cieszę się, że smakowało:)
Usuń