Strony

15 lip 2010

Schab z kurkami w sosie śmietanowym



Przy obecnej temperaturze nie mam ochoty na 
  skomplikowane dania, które "uwięziły"
 by mnie w kuchni na dłużej.
Ten przepis to propozycja na łatwy 
i szybki letni obiad.

Składniki
 na 2-3 osoby:
ok. 1/2 kg schabu
1 cebula
ok. 15dag kurek
250-300g śmietany 30%
sól, pieprz


Mięso pokroić na cienkie plastry.
Doprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w plasterki.
Na patelni usmażyć kotlety na złoty kolor.
Dodać cebulę i grzyby. Całość zalać śmietaną.
Dusić pod przykryciem, 
mieszając od czasu do czasu.  
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

5 komentarzy:

  1. kurki w śmietanie.. jej, to jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam ponownie
    mam zamiar zrobić te kurki na niedzielny obiad tylko nie bardzo wiem, czy te kurki i cebulę poddusić przed dodaniem do schabu ?
    pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ich wcześniej dusić. Będą się dusiły razem ze schabem.

      Usuń
  3. Pyszne danie -od siebie dodałam trochę podsmażonego , wędzonego boczku Z całą pewnością w sezonie kurkowym do tego dania bedę powracać wielokrotnie . Serdecznie dziekuję za bardzo dobry przepis
    pozdr Agata

    OdpowiedzUsuń