To mój ulubiony tort. Delikatny, z kokosem i
moim ukochanym ananasem.
Wykonanie jest banalnie proste
a w smaku niebo w gębie:))
Składniki na biszkopt
tortownica 26-28cm:
6jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składnik na masę:
1/2 L śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
2 duże batony
princessa kokosowa XXL
puszka ananasa (340g)
Składniki na wierzch:
ok. 200g kremówki 30%
owoce sezonowe
wiórki kokosowe
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę.
Im dłużej tym lepiej (ok. 15 minut).
Mąki i proszek do pieczenia przesiać razem.
Delikatnie dodać do ucieranej masy.
Wlać do tortownicy i piec ok. 50 minut.
w temperaturze najpierw 160 stopni
a gdy ciasto wyrośnie zwiększyć do 180.
Biszkopt ostudzić, przeciąć
na trzy krążki. Każdy skropić sokiem z ananasa.
Śmietanę ubić na sztywno,
dodać cukier i śmietan fixy.
Batony pokruszyć, ananasa
pokroić w kostkę i dodać do ubitej śmietany.
Delikatnie wymieszać. Krążki przełożyć masą.
Wierzch i boki posmarować samą śmietaną i ozdobić owocami.
Boki posypać wiórkami.
Zrobiłam ten tort na urodziny mojego Męża. Wszystkim bardzo smakował:) Jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
OdpowiedzUsuńCzy ananasa można zastąpić na przykład brzoskwiniami?
OdpowiedzUsuńNigdy nie zastępowałam ananasa brzoskwiniami. Nie wiem czy by pasowały. Myślę, że lepszy ananas a brzoskwinie to tylko z bitą śmietaną ale zależy co kto lubi:)
OdpowiedzUsuńTo był mój pierwszy w życiu tort, zrobiłam na urodziny mojego dziecka i wyszedł bardzo smacznie:)))))
OdpowiedzUsuńPolecam, brak słów na opisanie smaku. Mimo niechęci do pieczenia, ten zrobię. Może tym razem mi się uda.
OdpowiedzUsuń