jadłam pyszne ciasto z jagodami.
Postanowiłam je odtworzyć w domu.
Wizualnie wyszło nie całkiem podobne
ale smakowo prawie idealne.
Co niektórzy twierdzą nawet, że lepsze:))
Składniki:
250g masła roślinnego
150-200g cukru
4 jaja
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
8g proszku do pieczenia
kwaśny dżem lub marmolada
ok. 200g jagód
czerwony barwnik spożywczy
Składniki na kruszonkę:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać szczyptę soli.
Ucierając wbijać po jednym jaju (temp. pokojowa).
Do miski przesiać oba rodzaje mąki i proszek.
Dodawać do masy po jednej łyżce.
Masę podzielić na dwie części.
Pierwszą białą część wyłożyć do blaszki.
Ja piekłam w kwadratowej tortownicy -25cm, ale może
nieco mniejsza była by lepsza.
Na nią dżem i posypać połową jagód.
Do drugiej części ciasta dodać kilka
kropli barwnika spożywczego.
Wyłożyć różową część na dżem i jagody. Posypać resztą jagód.
Składniki na kruszonkę zagnieść.
Posypać wierzch. Ciasto piec ok. 1h w 160-170 stopniach.
Postanowiłam je odtworzyć w domu.
Wizualnie wyszło nie całkiem podobne
ale smakowo prawie idealne.
Co niektórzy twierdzą nawet, że lepsze:))
Składniki:
250g masła roślinnego
150-200g cukru
4 jaja
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
8g proszku do pieczenia
kwaśny dżem lub marmolada
ok. 200g jagód
czerwony barwnik spożywczy
Składniki na kruszonkę:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać szczyptę soli.
Ucierając wbijać po jednym jaju (temp. pokojowa).
Do miski przesiać oba rodzaje mąki i proszek.
Dodawać do masy po jednej łyżce.
Masę podzielić na dwie części.
Pierwszą białą część wyłożyć do blaszki.
Ja piekłam w kwadratowej tortownicy -25cm, ale może
nieco mniejsza była by lepsza.
Na nią dżem i posypać połową jagód.
Do drugiej części ciasta dodać kilka
kropli barwnika spożywczego.
Wyłożyć różową część na dżem i jagody. Posypać resztą jagód.
Składniki na kruszonkę zagnieść.
Posypać wierzch. Ciasto piec ok. 1h w 160-170 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz