Strony

20 mar 2014

Gulasz wieprzowy zapiekany z papryką


Bardzo smaczny gulasz z przepisu  Jamiego Olivera.
Miałam ochotę na niego już od bardzo 
dawna ale jakoś tak wyszło, że popełniłam
go dopiero teraz. Pewnie nie po raz ostatni:)
Muszę zaznaczyć, że nie trzymałam
się bardzo wiernie przepisu:)

Składnik:
1 kg łopatki wieprzowej (ja użyłam karkówki)
1 czerwona cebula
sól, pieprz
1 łyżka papryki w proszku
1 papryczka chilli
oregano lub majeranek
2-3 papryki różne kolory
1/2 słoika papryki wędzonej marynowanej
200g pomidorów z puszki
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina

Wierzch mięsa naciąć w kratkę. 
Posypać obficie solą i pieprzem.
W dużym rondlu rozgrzać olej. Wrzucić mięso i
smażyć około 15 minut obracając na każdą stronę.
Wyjąć i wrzucić na pozostały olej pokrojoną cebulę i chilli.
Dodać majeranek lub oregano (w oryginale 1/2 małego
pęczka) oraz sól i pieprz. Smażyć całość 10 minut.
Dodać pokrojone papryki, odcedzoną i też
pokrojoną paprykę ze słoika oraz pomidory.
Włożyć mięso z powrotem do rondla razem z resztą.
Dodać tyle wody, żeby przykryć mięso.
Następnie dodać ocet i całość doprowadzić
do wrzenia. Gdy rondel jest żaroodporny
przekładamy go do  piekarnika i w nim
zapiekamy. Jeśli nie całość należy przełożyć do naczynia 
żaroodpornego. Piec 3 godziny w 180 stopniach
do czasu aż mięso będzie bardzo miękkie. ( ma się rozpadać)
Mięso podawać z ryżem basmati polane kwaśną
śmietaną z natką pietruszki.

1 komentarz: