Strony

3 lip 2014

Drożdżówki z marmoladą pomarańczową


Zapraszam Was dzisiaj na słodkie bułeczki
z marmoladą pomarańczową ale
możecie też użyć innej w zależności
od preferencji smakowych:)

Składniki na ok.8 sztuk:
500g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
80g masła
2 jajka w temp. pokojowej
250ml letniego mleka
3-4 łyżki cukru

1 słoik marmolady pomarańczowej (30dag)
cukier puder do posypania

Najpierw przygotować rozczyn z mleka,
drożdży, 1 łyżki cukru i 100g mąki.
 Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
Dodać resztę mąki, cukru, jajka i
rozpuszczone letnie masło.
Zagnieść ciasto i odstawić do 
ponownego wyrośnięcia aż podwoi
swoją objętość. Następnie wyjąć
ciasto na stolnicę i rozwałkować na
prostokąt o wielkości ok. 30x45 cm.


Posmarować marmoladą i zwinąć w roladę.
Pokroić na 4-5 cm kawałki, każdy naciąć
w dwóch miejscach i wywinąć. 
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia i odstawić na 15 minut
żeby bułeczki podrosły. Następnie posmarować
je mlekiem i piec w 180 stopniach przez ok.20 minut.
Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.


5 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają te drożdżówki! *.*
    A korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
    Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
    Po więcej informacji zapraszam na bloga:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
    Pozdrawiam. : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smacznie, porywam jedną do herbaty.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko jak możesz mi to robić!! i to kobiecie w ciąży!! Zaraz muszę coś zjeść bo mi język ucieknie :D wyglądają obłędnie!! Postaram się wypróbować przepis w przyszłym tygodniu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wyglądają:) chętnie bym zjadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proponowałabym wspomnieć o soli ;)

    OdpowiedzUsuń