Strony

2 lut 2016

Włoskie pączuszki z ricottą (zeppole)


Za dwa dni tłusty czwartek czyli
zajadanie się pączkami i faworkami.
Od kilku lat wyznaję zasadę, że 
najlepsze są te zrobione w domu.
Jeśli nie macie cierpliwości do 
drożdżowych możecie zrobić takie
błyskawiczne z serkiem ricotta.

Składniki na ok. 15 sztuk:
250g serka ricotta
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

W misce wymieszać łyżką jajka z cukrem.
Dodać ser i wymieszać na gładką masę.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać tylko do połączenia składników
czyli nie za długo. Pączki kłaść na rozgrzany
tłuszcz 1 łyżka na 1 pączka. Smażyć z
dwóch stron na złoty kolor ok. 3 minuty 
z każdej strony. Posypać pudrem.


1 komentarz: