Strony

3 lut 2016

Bułeczki pszenno-razowe bez zagniatania

Nie ma jak domowe pieczywo na śniadanie. 
Pachnące, chrupiące i jedyne w swoim
rodzaju. Bułeczki są tak proste, że
 nie wymagają nawet zagniatania.
 
Składniki:
3g świeżych drożdży
300g zimnej wody
200g mąki chlebowej T750
120g mąki pszennej T550
72 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli morskiej

W dużej misce rozpuścić w zimnej wodzie drożdże. 
Dodać wszystkie mąki i sól. Całość wymieszać łyżką.
Przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na noc. 
Rano przenieść ciasto na wysypaną mąką stolnicę.
Nałożyć cztery końce ciasta na siebie tworząc bochenek.
 Wierzch posypać mąką. 
 Ciasto przykryć miską lub ściereczką i zostawić w 
ciepłym miejscu na 45 minut do 1 godziny.


Pokroić ciasto na osiem bułeczek (jak na zdjęciu nr.6).
 Przełożyć na wyłożoną papierem lub wysmarowaną
tłuszczem blaszkę. Wstawić do nagrzanego do 250 stopni
 piekarnika i piec przez 15 minut. Zmniejszyć 
temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 5 minut.
 Ostudzić na kuchennej kratce.



Przepis pochodzi ze strony Bread and Companatico



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz