Nie ma jak domowe pieczywo na śniadanie.
Pachnące, chrupiące i jedyne w swoim
rodzaju. Bułeczki są tak proste, że
nie wymagają nawet zagniatania.
Składniki:
3g świeżych drożdży
300g zimnej wody
200g mąki chlebowej T750
120g mąki pszennej T550
72 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli morskiej
300g zimnej wody
200g mąki chlebowej T750
120g mąki pszennej T550
72 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli morskiej
W dużej misce rozpuścić w zimnej wodzie drożdże.
Dodać wszystkie mąki i sól. Całość wymieszać łyżką.
Przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na noc.
Rano przenieść ciasto na wysypaną mąką stolnicę.
Nałożyć cztery końce ciasta na siebie tworząc bochenek.
Wierzch posypać
mąką.
Ciasto przykryć miską lub ściereczką i zostawić w
ciepłym miejscu
na 45 minut do 1 godziny.
Pokroić ciasto na osiem bułeczek (jak na zdjęciu nr.6).
Przełożyć na wyłożoną papierem lub wysmarowaną
tłuszczem blaszkę. Wstawić do nagrzanego do 250 stopni
piekarnika i piec przez 15 minut. Zmniejszyć
temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 5 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz