Strony

13 lip 2011

Babeczki z kremem kawowym



Dzisiaj coś specjalnie dla lubiących smaki kawowe:))
Waniliowe babeczki z kawowym kremem z serka
mascarpone i ...kawy.


Składniki na babeczki 12 sztuk:
113g miękkiego masła
130g cukru
3 duże jajka
195g mąki
1,5 łyżeczki proszku
do pieczenia

szczypta soli
60ml mleka
aromat waniliowy

Składniki na krem:

500g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Najpierw pieczemy babeczki.
W misce utrzeć masło i cukier
na
puszystą masę. Ucierając dodawać po 1 jajku
oraz aromat i skórkę.
W drugiej misce wymieszać mąkę,

proszek i sól.
Dodawać stopniowo na
przemian z
mlekiem do ucieranej
masy.
Ciasto nałożyć do foremki
muffinkowej
wyłożonej papilotkami.

Piec w nagrzanym do 180 stopni

piekarniku ok. 20 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
Następnie przygotować krem kawowy.
Kawę rozpuścić w trzech
łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
Serek utrzeć z cukrem i kawą.
Za pomocą szprycy udekorować babeczki.
Można lekko posypać kawą.

8 komentarzy:

  1. Ale smacznie i przytulnie tu u Ciebie :)
    Porywam jedną babeczkę i dalej przeglądam Twoje pyszniaste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe! Ponieważ kocham wszystko co kawowe, te babeczki zjadłabym z wielką chęcią!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile mogę przechowywać w lodówce otwarty serek mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  4. Odgrzebałam te babeczki, bo kiedyś sobie zapisałam je jako "do wypróbowania", upiekłam kilka dni temu, śladu już po nich nie ma, za to jest wpis na blogu, oczywiście dałam linka do Twojego bloga. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń