![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8Yc8g4Uh7uWrD0aIoeYwIUBEcaSZJwQmkM492I3W4Z9ysHsQNPCTCxztaY37Hp_VLRp4PcP23CV67MB9BzF8T00QsPs17Gy4WA0jT5LKkylwEkz8tANoTow6t2g6VSmJ0koz5dOJeFc6f/s640/a+kurczak.jpg)
Wczoraj była surówka więc teraz
by się przydało jakieś mięsko:)))
Znowu drobiowe i znowu
(jak dla mnie) delicious:)
Przepis pochodzi z kolekcji
"Twój przepis na zdrowie."
Troszkę zmodyfikowałam.
Składniki na 4-5 osób:
4-5 udek z kurczaka (można
użyć innych części a nawet
całego małego kurczaka)
biała część z dużego pora
2 ząbki czosnku
sok z 1 średniej cytryny (40ml)
250 ml bulionu drobiowego
1 łyżka sosu sojowego
przyprawa ziołowa do kurczaka
natka pietruszki
Kurczaka posypać przypraw.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucać partiami mięso
i usmażyć je na złoty kolor.
Zdjąć z patelni i odłożyć.
Na resztę tłuszczu wrzucić
pokrojonego w krążki pora
i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażyć ok. 5 minut.
Na patelnię włożyć mięso,
wlać bulion, sok z cytryny i sos sojowy.
Zagotować po czym zmniejszyć
ogień i dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
Sos można zagęścić mąką.
Posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz