Strony

30 wrz 2011

Ziemniaki zapiekane w sosie tatarskim


Propozycja piątkowa czyli bezmięsna.
Zapiekanka z ziemniaków
z pysznym sosem tatarskim.  

Składniki na 4 osoby:
1 kg ziemniaków
150g żółtego sera

Składniki na sos:
3 łyżki mleka
3 łyżki majonezu
1 mała cebula
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 korniszon
natka pietruszki
sól, pieprz

Ziemniaki pokroić w plasterki.
Wrzucić do osolonego wrzątku
i gotować ok. 15 minut.
Następnie odcedzić i ostudzić.
Przygotować sos.
Do miski wlać mleko, majonez,
musztardę, posiekaną drobno cebulę,
drobno pokrojonego ogórka, sok z cytryny
oraz posiekany koperek.
Doprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.
W niewielkim naczyniu żaroodpornym
układać warstwami:
ziemniaki, sos tatarski, ziemniaki itd.
Powinny wyjść trzy warstwy.
Wierzch posypać startym serem.
Zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. Danie idealne dla Małżona. Zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje się być pyszne;) I łatwe, nam wrażenie że nawet ja podołam temu daniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię Twoje przepisy, zaczęłam teraz przygodę z blogspotem, więc zapraszam Cię do siebie, a blog dodaję do obserwowanych/ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby proste danie jale jakie smaczne

    OdpowiedzUsuń