![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjz3qvp3htAfGpyRUVGQ81qbJDC8xM82wVZPRRd8OgN6ut0kzPlz58vteD7dNqH_xc2vbj-F_kP-PFvGNosj0Jge2Rqjd4B-BWHN5rrigal8yASB1nY-NkEUzv5Z7hZ3AQVDVUZK3EEy6tV/s640/a+pieczen1.jpg)
Pieczeń z mięsa mielonego
zwana też czasami pieczenią
rzymską lub klopsem.
Zazwyczaj w środku z jajkiem
ale ja wolę bez.
Doskonała zarówno na ciepło
jak też na zimno do chleba:)
Składniki dla ok.4-5 osób:
50-60dag mięsa wieprzowego
(ja użyłam karkówkę)
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej+
troszkę do obtoczenia
czosnek granulowany (niekoniecznie)
sól, pieprz
Mięso zmielić razem z cebulą.
Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać.
Na dużą deskę lub stolnicę
wysypać troszkę bułki tartej.
Z mięsa uformować podłużny
placek, przenieść go na posypaną deskę
i dłońmi rozpłaszczyć żeby powstał prostokąt.
Następnie zwinąć go jak roladę.
Obtoczyć w bułce tartej.
Włożyć do foremki keksowej wyłożonej
papierem do pieczenia.
Można też oczywiście pójść na łatwiznę
i mięso nałożyć bezpośrednio do blaszki.
Posypując tylko wierzch bułką:)
Piec w 180 stopniach ok. 45- 60minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz