![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOFaKJGu7FWpsv5GrynJs6pzTmDTdIu1GOv5CXbEMWSpxx0qoMH1A4VfCQEYEMwBlrdnH8_TLMGNQF1j6QccNDVXr0b8x3-z5jQz-ZjMCcBnwDPfH-Ftk9BqQZeVLbiJyEQG041n8Ah0So/s640/a+pasztet2.jpg)
Troszkę inny pasztet bo robiony
tylko z wątróbki i cebuli plus przyprawy.
Mnie bardzo przypadł do gustu
chociaż nie przepadam za wątróbką:)
Jego zaletą jest na pewno
to, że nie ma w sobie żądnych
środków konserwujących:)
Przepis z tej strony.
Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 cebula
50ml białego wina*
3 łyżki kwaśnej śmietany (np.18%)
1 łyżka masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
(ja dałam mniej)
sól, pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Zeszklić na oliwie.
Dodać wino i smażyć aż trochę odparuje.
Na drugiej patelni usmażyć wcześniej
umytą wątróbkę.
Do robota kuchennego włożyć cebulę
i wątróbkę razem z tłuszczem z patelni.
Zmiksować na jednolitą masę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIaZcuwqp_k61P132JJtWyJo78uMpwMFkuZoltlDDT-YsQ6shgSocq9ayo0Zo97s6MISA04oUAJmrXLvT5k9zcLHz6FoNhbHyGfFuBBQcSS2umMy2HAF6Xw8vo2MgmyqCE6A51-6fMqByx/s320/a+pasztet+3.jpg)
Dodać masło i śmietanę.
Dalej miksować kilka sekund.
Na końcu dodać przyprawy
i dokładnie wymieszać.
Wsadzić do pojemniczka, przykryć
i autorka zaleca przechowywać do
dwóch dni w lodówce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbRLkyUTgqLmuf6tLjq1QpPHnPFIQW9fgHnVDUVW0M9-GiKquWNOz0m5cS1Ejz0-fQrOddnJkuQvyhwFGKI6ubj2zCoGoZOlCMfh2tmQ3hh2l2szVgmksU1AlKD2AGtrL_xwo_3ZpF_0Oh/s640/a+pasztet.jpg)
*ja zamiast wina dodałam
1 łyżkę octu winnego-
z braku wina oczywiście:))
1 łyżkę octu winnego-
z braku wina oczywiście:))
Wyszło i jest bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuń