![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAsAQaWt3EpX4mZqohvwv9OPHK1RB955D3wTEKZUqsSnmkav9nIvwvYai2fV_B10TabxQTSBHnvGlexJAnL1739AgZ3sSbA7pqvSwWo-kKKxKiUvYGT0HR3cn0CanyBvZn6WWhhmAObWga/s640/a+ciastka3.jpg)
Będąc ostatnio na zakupach w markecie
moje dziecko zażyczyło sobie ciasto
francuskie z jabłkiem.
A że był to już wieczór i ciastko delikatnie
mówiąc wyglądało na trochę "przechodzone"
to obiecałam, że na drugi dzień upiekę
mu w domu kilka takich ciastek.
Trzeba dotrzymywać słowa:))
Składniki
na 5-6 szt:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(u mnie zawsze świeże 275g :)
1-2 jabłka
1 żółtko + 1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu
Ciasto pokroić na jednakowej
wielkości prostokąty.
W połowie ostrym nożem zrobić
kilka nacięć (fot niżej).
moje dziecko zażyczyło sobie ciasto
francuskie z jabłkiem.
A że był to już wieczór i ciastko delikatnie
mówiąc wyglądało na trochę "przechodzone"
to obiecałam, że na drugi dzień upiekę
mu w domu kilka takich ciastek.
Trzeba dotrzymywać słowa:))
Składniki
na 5-6 szt:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(u mnie zawsze świeże 275g :)
1-2 jabłka
1 żółtko + 1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu
Ciasto pokroić na jednakowej
wielkości prostokąty.
W połowie ostrym nożem zrobić
kilka nacięć (fot niżej).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcrTOmMGhbd01pm92RJW5K1zkhHVq2jMbhLBtEj83qJ04qQX19ByZg8JhW4E5j5laxMplRSe9kHa1TZ4161q_FgZqJBPmyAD06P4LkWwv5MsUrn1jyQ8r6phapnnB6E0COtgCFYJ7vBk1-/s320/a+ciastka+cz-b.jpg)
Na drugiej połowie prostokątów ułożyć
pokrojone w drobną kostkę jabłka
(można dodać troszkę cynamonu).
Posmarować brzegi wodą lub białkiem
i przykleić prostokąty z nacięciami.
Wierzch posmarować żółtkiem zmieszanym
z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni ok. 15 minut.
Gdy ostygną można posypać pudrem.
pokrojone w drobną kostkę jabłka
(można dodać troszkę cynamonu).
Posmarować brzegi wodą lub białkiem
i przykleić prostokąty z nacięciami.
Wierzch posmarować żółtkiem zmieszanym
z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni ok. 15 minut.
Gdy ostygną można posypać pudrem.
Narobiłaś mi ochoty!! Uwielbiam takie ciastka, a tak się składa, że mam 2 op. ciasta francuskiego w lodówce. Jedno będzie z jabłkami, a drugie jako ślimaczki z szynką i serem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiastko jak z mc donalda, ale z pewnością o wiele lepsze :) Wyglada apetycznie.
OdpowiedzUsuń