Strony

8 lis 2012

Karkówka z cukinią i pomidorami


Nie przepadam za tłustymi mięsami
ale od czasu do czasu pozwalam
sobie na karkówkę lu żeberka.
Jeśli są z warzywami to dla
mnie zdecydowanie na plus:)
Przepis znalazłam tutaj.

Składniki dla ok. 3 osób:
80 dag karkówki
2 młode cukinie
zioła świeże lub suszone:
bazylia, rozmaryn, oregano
sól, pieprz

Składniki na sos:
2 średnie cebule
2-3 pomidory (jak duże to 2
jak mniejsze to 3)
sól, pieprz
ostra papryka

Mięso pokroić na plastry.
Rozbić tłuczkiem i posypać posiekanymi
lub suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać troszkę oliwy.
Usmażyć kotlety, zdjąć i włożyć 
do naczynia żaroodpornego.
 Na pozostały tłuszczu
wrzucić pokrojone  w krążki cukinie.
Podsmażyć i  przełożyć  na mięso w naczyniu.
Wstawić do piekarnika
 i zapiekać ok. 40 minut w 180 stopniach.
W tym czasie na patelni zeszklić cebulę.
Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem
i ostrą papryką.
Naczynie z karkówką wyjąć z piekarnika
i włożyć podsmażone warzywa.
Piec jeszcze ok. 10-15 minut.

4 komentarze:

  1. nie przepadam za mięsem, ale karkówkę lubię wyjątowo. i cukinię, więc podoba mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością nominowałam Cię w zabawie Liebster Blog :)
    tutaj jest link http://zapachykuchni.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam autorkę mojego ulubionego bloga kulinarnego:)
    Uwielbiam Twoje przepisy, sukcesywnie wprowadzam je w życie:)
    Mam pytanie, czy zamiast karkówki mogę użyć polędwiczkę wieprzową, którą akurat mam zamrożoną?

    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Wydaje mi się,że polędwiczka też się sprawdzi. Pozdrawiam.

      Usuń