Strony

2 lut 2013

Ciastka owsiane bez mąki


To były jedne z pierwszych ciasteczek
z płatków owsianych jakie upiekłam.
Nie zawierają mąki więc mogą troszkę
się kruszyć ale w smakiem
wynagradzają wszystko:)
Przepis od Wkn.

Składniki na ok. 30 szt:
500 g płatków
 owsianych błyskawicznych
250 g cukru
125 g masła (temp. pokojowa)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie jaja
ok. 10 kropli olejku migdałowego
do wyboru: rodzynki, pokrojone
 orzechy, migdały, płatki kokosowe 
(ale nie za dużo)

Do miski włożyć wszystkie składniki
i dokładnie je zagnieść ręką.
Dłońmi lub za pomocą łyżki do lodów
formować ciasteczka i wykładać na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy lekko spłaszczyć. 
Piec ok. 10-13 minut w 160 stopniach.  

3 komentarze:

  1. kiedyś je robiłam :) są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają, taka zdrowa przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, bardzo zdrowa, zwłaszcza ze szklanką cukru i kostką masła ;]

    OdpowiedzUsuń