Strony

12 mar 2013

Budyń waniliowy domowej roboty


Moje dziecko bardzo lubi budyń.
Najbardziej waniliowy.
Postanowiłam zrobić mu więc budyń
domowej roboty. Taki prawdziwy z wanilią.
Wyszedł super. Torebkowy przy nim
może się schować:)

Składniki dla 3 osób:
1/2 l mleka (u mnie 2%)
2 żółtka
70-80 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 laski wanilii

Do garnuszka wlać mleko (1,5 szklanki).
Dodać pestki wanilii i resztę laski.
Pozostałe mleko wymieszać dokładnie
z żółtkami , cukrem i mąką ziemniaczaną.


Gdy mleko zacznie się gotować, zdjąć z gazu.
Wyjąć laskę wanilii i dodać masę żółtkową.
Dokładnie wymieszać i wstawić ponownie na gaz.
Zagotować ciągle mieszając.


7 komentarzy:

  1. mhmm, myślisz, że z mleka sojowego również by wyszedł ?
    w ogóle, jak bardzo jest zbliżony w smaku do takiego ze sklepu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć czy wyjdzie z mlekiem sojowym ale myślę, że powinien. Jeśli chodzi o smak to moje dziecko stwierdziło, że jest inny. Ja natomiast uważam, że całkiem podobny z tym, że domowy jest taki bardziej "wyrazisty".

      Usuń
  2. bardzo lubię domowe budynie i kisiele:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham budyń.. A własnej roboty musi byc przepyszny! Trzeba będzie spróbować :33
    ---
    myanimavilis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałam też z domowym budyniem - niebo. :)

    OdpowiedzUsuń