Strony

4 mar 2013

Napoleonka na francuskim cieście


Dla wszystkich wielbicieli napoleonki
mam bardzo szybką wersję 
na cieście francuskim.
Nie wymaga dużych umiejętności a 
możemy się cieszyć jej smakiem
razem z bliskimi.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
(gotowego lub zrobionego samodzielnie)

Składniki na krem:
1,5 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
bez cukru
1/2 szklanki cukru pudru + trochę
do posypania wierzchu
250 g masła 
2 łyżki soku z cytryny

Ciasto francuskie (jeśli mamy  mrożone
to najpierw należy go odmrozić) przekroić
na dwie części  i upiec dwa placki w temp.
220 stopni przez około 15- 20 minut.
Z podanej ilości mleka przygotować budyń.
Miękkie masło czyli w temp. pokojowej 
utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce
zimny budyń i na końcu sok z cytryny.
Kremem przełożyć ostudzone ciasto francuskie.
Wierzch posypać cukrem pudrem.

*ja użyłam ciasta francuskiego świeżego, które
bardzo mi urosło i przecięłam każdy z placków
na dwie części  i przełożyłam kremem.

9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Uwielbiam napoleonkę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja napoleonki jeszcze nie jadłam, ale zgadzam się że wyglada smacznie :)

      Usuń
  2. "Nie wymaga dużych umiejętności" to w sam raz dla mnie! ;)
    Prezentuje się super apetycznie, wielkiej ochoty mi narobiłaś.
    Pozdrawiam serdecznie i chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na str. znajdzprzepisy.pl.

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, bardzo lubię od czasu do czasu zjeść sobie takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebo w gębie! Uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam napoleonki! Jeszcze nigdy sama ich nie przygotowałam, ale Twoj przepis wypróbuje na pewno, bo wyglądają obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobilam jest pyszne

    OdpowiedzUsuń