Strony

19 mar 2013

Pasztet drobiowy -błyskawiczny



Po ostatnich aferach mięsnych doprawdy
trudno mi się zmusić żeby zjeść jakąś wędlinę.
Postanowiłam zacząć robić w domu 
coś do chleba, który też najzdrowszy 
jest upieczony we własnym piekarniku.
Pasztet-sklepowego nie dotknę a 
ten domowy, który znalazłam na
jest nie tylko prosty ale też bardzo dobry.

Składniki:
60 dkg piersi  z kurczaka
10 dkg wątróbki drobiowej
(ja dałam troszkę więcej)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 bułka  namoczona w mleku
2 jajka
 sól, pieprz,
 majeranek
 gałka muszkatołowa
ew. żurawina, suszone śliwki

Piersi pokroić na kawałki i podsmażyć 
na oleju aż mięso lekko zbrązowieje.
Dodać posiekany czosnek i pokrojoną cebulę.
Całość chwilkę smażyć.
Następnie dodać przyprawy.
Na końcu dodać wątróbkę i smażyć 
aż się zetnie.
Zdjąć z gazu i na chwilkę odstawić aż przestygnie.
Całość przełożyć do malaksera.
Dodać odsączoną bułkę i jajka.
Zmiksować na jednolitą masę. 
Doprawić jeśli potrzeba.
Masę przełożyć do małej foremki (ok. 20 cm dł.)
i piec w piekarniku nagrzanym 
do 170 stopni ok. 40 minut.

13 komentarzy:

  1. z piersi z kurczaka jeszcze nie robiłam. fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam pasztetu ale może na taki prosty bym się skusiła w tym roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię z mięsa kurczaka, szynki i wędzonego boczku. Jak robię na święta to dodaję jeszcze żurawinę.

    Pozdrawiam,
    http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł, zwłaszcza że uwielbiam paszteciki oraz kurczaczka :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Matko ile ja się zbieram do zrobienia pasztetu... ale to głównie dlatego że zawsze potrzeba tyle składników że po prostu mi się odechciewa go robić. A tu proszę faktycznie przepis wydaje się być prosty dlatego w okolicach weekendu go zrobię:) Dzięki Ilko -jesteś inspiracją:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja jeszcze nigdy nie robiłam pasztetu :( ale na te święta zamierzam :) Twój bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny! Właśnie kończę ostatni kawałek:) Bardzo dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny !!! Następnym razem , czyli już niedługo zrobię z podwójnej porcji .!!!
    pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
  10. pychota, dzisiaj robię go po raz któryś, polecam i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pasztet świetny robiłam teraz na świeta i męzowi bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy pasztet nie wychodzi suchy?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dla mnie nie jest suchy.

    OdpowiedzUsuń