Strony

3 kwi 2013

Kurczak po marokańsku z soczewicą


 Witam po Świętach.
Jak tam? Najedzeni czy przejedzeni?
Mam jeszcze dwa przepisy na babki
ale postanowiłam  dla odmiany
wstawić przepis na danie 
z kuchni marokańskiej.
Przyznam, że ta kuchnia jest
mi zupełnie obca i właściwie
 dopiero ją odkrywam ale jeśli
wszystkie dania smakują tak jak to
to z pewnością stanie się jedną
z moich ulubionych:)
Przepis z tej strony.

Składniki dl 4-5 osób:
4 udka z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka  kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka mielonej papryki
1 duża cebula
50g czerwonej soczewicy
400g pomidorów z puszki
1 łyżka keczupu
500-600 ml bulionu drobiowego
1 laska cynamonu
200g suszonych moreli
liski mięty do dekoracji

Do mozdzieża kuchennego
 włożyć kmin, kolendrę i czosnek.
Utrzeć wszystko na pastę.
Dodać paprykę w proszku i wymieszać.
Udka kurczaka umyć, osuszyć i przekroić
 na dwie części,  polać 2 łyżkami
oliwy i posmarować powstałą z ziół pastą.
W rondlu rozgrzać  troszkę oliwy.
Wrzucić kurczaka i smażyć ok. 5 minut 
(jeśli mamy mały rondel smażyć partiami).
Zdjąć mięso z patelni i wrzucić pokrojoną
 cebulę. Zeszklić ją.
Dodać soczewicę, pomidory, keczup, bulion,
laskę cynamonu i morele.
Doprowadzić do wrzenia, włożyć z powrotem
udka, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Pod koniec można odkryć garnek, żeby nam sos
troszkę zgęstniał.
Podawać z kuskusem lub ryżem.
Udekorować listkami mięty.

1 komentarz: