Strony

16 kwi 2013

Pulpety w pomidorowym sosie


Szybkie danie, które powinno przypaść do gustu nawet
 najmłodszym.Nawet mój, który obraziła się
swojego czasu na mięso mielone zjadł i stwierdził, że dobre:)

Składniki:
1/2 kg mięsa (każde dobre-
ja zrobiłam z wieprzowego)
1 cebula
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz

1 puszka pomidorów
1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
(w sezonie można użyć świeżych)
1/2 szklanki bulionu warzywnego 

Mięso zmielić razem z cebulą oraz namoczoną,
w wodzie i odciśnięta bułką. Dodać jajko,  przyprawy
i dokładnie wymieszać.Z masy mięsnej formować małe pulpeciki
( mnie wyszło 16 sztuk). Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pulpety
na złoty kolor, dodać pomidory i przeciśnięty czosnek 
(jeśli użyjemy świeżych to należy je wcześniej 
pozbawić skórki i pokroić w kostkę).
Wlać bulion, przykryć i dusić aż pomidory się rozpadną.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Sporo przepisów z tej strony już robiłam, ten również mogę dodać do tej listy. Pulpety pyszne, mojej rodzince bardzo smakowały, nawet teściowej ;) Również podałam je z makaronem.

    OdpowiedzUsuń