Strony

24 maj 2013

Pulpeciki w ogórkowo-marchewkowym sosie


Do zrobienia tych pulpecików skłaniałam się już od kilku
 dobrych lat:) Niedawno znowu sobie o nich przypomniałam
 i postanowiłam dłużej nie zwlekać. I Wam radzę to samo:)
Bardzo fajne danie smakuje dzieciom
i tym większym i tym mniejszym:)
Przepis od marnika z moimi modyfikacjami.

Składniki:
1/2 mięsa (drobiowe, wołowe,
wieprzowe lub mieszane)
1 cebula
1 czerstwa bułka
sól, pieprz

Składniki na sos:
1 kg świeżych ogórków
3 średnie marchewki
bulion 
natka pietruszki lub koperek
jogurt naturalny lub śmietana (niekoniecznie)
sól, pieprz

Mięso zmielić razem z cebulą i namoczoną oraz odciśnięta bułką.
Doprawić solą i pieprzem.Jeśli ktoś chce może dodać jajko.
Dokładnie wymieszać i formować małe
pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Ogórki i marchewkę obrać ze skóry.
Z ogórka wykroić pestki.Warzywa pokroić w kosteczkę
 (może zetrzeć na tarce). Na patelni rozgrzać olej.
Podsmażyć pulpeciki na złoty kolor.
Zdjąć z patelni i wrzucić pokrojone warzywa.
Smażyć przez kilka chwil i podlać bulionem (tylko tyle,
żeby  przykryły warzywa). Włożyć z powrotem pulpeciki
i całość dusić aż wszystko będzie miękkie.
Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Dodać posiekaną natkę lub koperek.
Sos można zagęścić mąką ze śmietaną.
Ja natomiast odparowałam nadmiar wody z sosu,
wyjęłam pulpeciki i warzywa rozgniotłam 
tłuczkiem do ziemniaków. Wyszedł super sos bez zagęszczania
 mąką.Dodałam troszeczkę jogurtu naturalnego.

4 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej!
    Nominowałam Twojego bloga w zabawie blogowej- 11 pytań więcej szczegółów na mojej stronie:

    http://bibelotyiszpargaly.blogspot.com/

    zapraszam i miłej zabawy ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od razu zgłodniałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne! :) dzisiaj zrobiłam są świetne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń