Strony

21 cze 2013

Makaron z warzywami


Kocham warzywa:)
Czasami myślę, żeby zrezygnować z jedzenia
mięsa szczególnie po ostatnich aferach mięsnych.
Myślę jednak, że  mój mąż nie byłby
 z warzywnych obiadków zbyt zadowolony:)
Jednak dzisiejsze danie powinno przypaść
do gustu i wegetarianom i mięsożercom.

Składniki dla 4-5 osób:
250g makarony penne (może być inny)
1 mniejszy bakłażan
2 młode cukinie
100g suszonych pomidorów w oleju
1 mała czerwona papryka
sól, pieprz
świeża bazylia
parmezan (niekoniecznie)

Bakłażana przekroić wzdłuż i pokroić na plasterki.
Posolić i odstawić aż puści sok.Odcisnąć na ręczniku papierowym.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzać trochę oleju ze słoiczka
z suszonymi pomidorami.Wrzucić pokrojone w plasterki cukinie,
bakłażana oraz pokrojoną w paski paprykę.
Smażyć aż warzywa zrobią się miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron włożyć do miski, dodać usmażone 
warzywa, pokrojone suszone pomidory oraz porwaną bazylię.
Danie można posypać startym parmezanem.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam taki makaron:) Robiłam go wczoraj -tylko że razowy z cukinią i suszonymi pomidorami oraz ziołami. Super pomysł na obiad:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń