Strony

5 paź 2013

Krokiety z mięsem


Jeśli macie czasem problem co zrobić z ugotowanym
mięsem z rosołu to wystarczy zrobić krokiety.
Bardzo proste i bardzo dobre. A najlepsze z barszczem:)

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
troszkę oleju
mąka (na oko)

Składniki na farsz:
mięso z rosołu (najlepiej wołowe
lub mieszane)
ugotowana marchewka i cebula z rosołu
(ew. cebula usmażona)
sól, pieprz

2 jajka+bułka tarta - na panierkę

Najpierw przygotować ciasto naleśnikowe
i usmażyć naleśniki. Następnie przygotować farsz.
Mięso razem z cebulę i marchewką zmielić
w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą i piperzem.
Podlać niewielką ilością rosołu żeby mięso nawilżyć.
Gotowe naleśniki nadziać mięsem i zwinąć.
Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju.

7 komentarzy:

  1. Ale dawno nie robilam krokietow,mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne zmiany na blogu!!! i super krokiety :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak powiększyłam zdjęcia to jakoś mi ta cała reszta nie pasowała stąd zmiany:) Bardzo się cieszę, że się podobają:))

      Usuń
  3. każdy przepis na utylizację mięsa z rosołu jest na wagę złota:)
    ładne zdjęcia!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile Pani miała tego mięsa z rosołu i ile Pani wyszło krokietów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięsa miałam ok. 1/2 kg a ile mi wyszło krokietów dikładnie nie pamiętam ale chyba ok. 10 sztuk.

      Usuń