Strony

25 mar 2014

Babka cytrynowa na maślance


Bardzo wiosenna, wilgotna
 babka  na maślance.
Kolejna z serii- bez miksera:)
Jest tak prosta, że wyjdzie każdemu:)

Składniki na babkę:
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki maślanki
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki soku z cytryny
1-2 łyżeczki skórki startej z cytryny
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku dopieczenia

W misce zmieszać mąkę z proszkiem do
 pieczenia.W drugiej większej misce utrzeć
jajka, cukier, maślankę, olej oraz sok i skórkę
z cytryny. Do miski z mokrymi składnikami
wsypać suche składniki. Wymieszać łyżką
szybko tylko do nawilżenia składników.
Zbyt długie mieszanie może spowodować,
że wyjdzie zakalec. Wyłożyć do foremki

wysmarowanej masłem (moja była 1,5 L-22cm)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.45 minut.
Gdy ostygnie można polukrować (przepis TU)


8 komentarzy:

  1. Na sam widok babki aż mi ślinka cieknie. Już chyba wiem, że będę miała przed świętami dużo pieczenia i z pewnością skorzystam z twoich przepisów. Wyglądają przepysznie
    Kobiecy punkt widzenia

    OdpowiedzUsuń
  2. cudna! i na maślance... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niechcący usunęłam komentarz ladylaury:

    Dzięki,dzięki wielkie ,wreszcie poznałam sekret moich cytrynowych zakalców ,ubijałam je na ,,śmierć ,, mikserem ,spróbuję z twojego przepisu bez miksera ,hi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś tak wielkanocnie zaczęło się robić ;-) Babka imponująca :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jako fanka babek z pewnością spróbuję w najbliższy weekend taką właśnie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyjdzie na mące żytniej/owsianej?;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna! Taka delikatna, wychodzi identyczna jak na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń