Strony

2 kwi 2014

Schab w sosie chrzanowo-śliwkowym


Jeśli lubicie mięsa pieczone z dodatkiem sosów
to moja propozycja powinna przypaść
Wam do gustu. Ja uwielbiam takie połączenie 
a szczególnie z dodatkiem kasz.

Składniki dla 3 osób:
1/2 kg schabu
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka
(można użyć świeżego startego)
50g suszonych śliwek
sól, pieprz
sok z cytryny

Schab umyć osuszyć papierowym ręcznikiem
i pokroić na plastry (jeśli ktoś woli mięso
można też zapiekać w całości tylko czas
pieczenia się wtedy wydłuży). 
Do garnka włożyć opłukane śliwki.
Zalać je 1/2 szklanki wody i zagotować.
Gotować aż śliwki całkowicie się rozpadną.
Gdy tak się stanie zmiksować razem z wodą.
Powstanie sos śliwkowy, który należy ostudzić.
Mięso natrzeć solą i pieprzem.  Odstawić
do lodówki na 1 godzinę. Następnie
ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Śmietankę zmieszać z chrzanem i sosem
śliwkowym. Doprawić solą, pieprzem
i sokiem z cytryny (można dodać
szczyptę cukru). Sosem zalać mięso, przykryć
i piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę.
Mięso podawać polane sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz