Strony

28 sty 2016

Chleb na maślance z otrębami


Kolejny bardzo prosty przepis na
domowej roboty chleb.
Tym razem także nie wymaga
wyrabiania a tylko wymieszania:)

Składniki:
50g świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody +2 łyżki
1 szklanka maślanki naturalnej w temp. pokojowej
3 szklanki mąki pszennej T650
(można część zastąpić pełnoziarnistą)
 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki ziaren słonecznika
(można też dodać pestki dyni i siemie lniane)

Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach wody.
Dodać cukier, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać otręby, ziarna i sól.
Wlać resztę wody i maślankę. Energicznie wymieszać.
Dodać wyrośnięty rozczyn i ponownie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do blaszki keksówki o dł. 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
i obsypanej otrębami. Wierzch chleba posypać ziarnami.
Keksówkę wstawić do zimnego piekarnika i nastawić
temperaturę na 180 stopni. Chleb piec przez 
 ok. 1h 30 minut (czas zależy od piekarnika ja
piekłam znacznie krócej). Ostudzić na kratce.


* Przepis z bloga Kuchnia Szeroko Otwarta

1 komentarz:

  1. Faktycznie prosty przepis, zapisałam sobie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń