Bardzo lekkie, gotowane roladki
z dodatkiem suszonych pomidorów
i bazylii ale myślę, że wszelkie
kombinacje tego przepisu mile widziane:)
Fajnie wyglądają więc świetnie się
sprawdzą na przyjęciu lub na co dzień
do chleba. 100% mięsa:)
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1 jajo
25 g suszonych pomidorów w oleju
świeże listki bazylii ilość wg. gustu
1 łyżeczka kurkumy
10g pestek słonecznika
sól, pieprz
ulubione zioła
Mięso zmielić w maszynce (można też
oczywiście kupić zmielone). Dodać jajko
i przyprawy. Odłożyć 1/3 mięsa i dodać
do niego pokrojone suszone pomidory i
świeże listki bazylii. Do reszty dodać
kurkumę i pestki słonecznika.
Wymieszać. Rozłożyć folię spożywczą.
Wymieszać. Rozłożyć folię spożywczą.
Każdą z części mięsa podzielić
na połowę. Połowę mięsa z kurkumą
wyłożyć na folię i uformować prostokąt
o wymiarze ok. 15x20 cm. Na środek wyłożyć
połowę mięsa z suszonymi pomidorami
tworząc przez środek wałek. Obtoczyć
ten wałek mięsem z kurkumą tworząc
roladkę. Z drugą połową mięsa postąpić
tak samo. Roladki zawinąć w filię i zakręcić.
Końce dokładnie zawiązać. W garnku zagotować
wodę, wrzucić roladki (w folii) i gotować
na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
Ostudzić i pokroić na plasterki.
na połowę. Połowę mięsa z kurkumą
wyłożyć na folię i uformować prostokąt
o wymiarze ok. 15x20 cm. Na środek wyłożyć
połowę mięsa z suszonymi pomidorami
tworząc przez środek wałek. Obtoczyć
ten wałek mięsem z kurkumą tworząc
roladkę. Z drugą połową mięsa postąpić
tak samo. Roladki zawinąć w filię i zakręcić.
Końce dokładnie zawiązać. W garnku zagotować
wodę, wrzucić roladki (w folii) i gotować
na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
Ostudzić i pokroić na plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz