Strony

20 sty 2016

Chleb bez zagniatania z płatkami owsianymi


Bardzo prosty chleb, który nie
wymaga zagniatania a tylko wymieszania 
łyżką. Przepis dla początkujących
"wypiekaczy" domowych chlebów:)

Składniki na 1 chleb:
1/2 kg  mąki pszennej Typ 650 (można
część zamienić na pełnoziarnistą)
1/2 L letniej wody
4 łyżki płatków owsianych górskich
25g świeżych drożdży
garść pestek słonecznika
garść otrębów (u mnie żytnie)
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

W wodzie rozmieszać drożdże.
Dodać cukier i płatki owsiane.
Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu
na ok. 20 minut (aż płatki wypłyną na wierzch).
Dodać mąkę, olej, sól, pestki i otręby.
Całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do foremki keksówki
wyłożonej papierem do pieczenia i
zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut.
Piec w 180 stopniach przez ok.1 godzinę.
Przed pieczeniem można wierzch chleba
posypać ziarenkami słonecznika.


* Przepis jest kombinacją kilku
przepisów znalezionych w internecie.

6 komentarzy:

  1. Piękny bochenek :) Robiłam kiedyś bardzo podobny chleb, jest pyszny i bezproblemowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ten chlebek udałoby się upiec dodając zakwas zamiast drożdży, lub chociaż częściowo je zredukować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się, że nie mam pojęcia jeśli chodzi o zakwas natomiast myślę, że drożdże zredukować można do 20 g.

      Usuń
  3. Lubie upiec taki chlebek i tylko posmarować masełkiem. Nic więcej mi nie potrzeba do świeżo upieczonego chleba. Polecam szczególnie z masłem polskim mlekovity ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny i prosty chleb, idealny przy małych dzieciach, bo nie trzeba się bawić w wygniatanie i podwójne wyrastanie. Ja posypałam czarnuszką. Niestety trochę za szybko go wyjęłam z piekarnika i boki i spód nie są ładnie chrupiące, ale na przyszłość już będę wiedziała, że muszę go przetrzymać trochę dłużej:)

    OdpowiedzUsuń