Strony

13 sty 2016

Kulki kokosowe


Jeśli lubicie Raffaello to te
kulki to taka ich domowa wersja.
Nie są oczywiście identyczne ale
na pewno znajdą amatorów:)

Składniki na ok. 40 sztuk:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
250g miękkiego masła
250g mleka w proszku (niebieskie)
250g wiórków kokosowych +100g do obtoczenia
1/2 kieliszka spirytusu
2 duże prostokątne wafle drobno pokruszone
ok. 40 sztuk migdałów bez skórki

Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier i zagotować.
Gotować kilka minut aż cukier się całkowicie rozpuści.
Zdjąć z gazu i zostawić do ostudzenia.
Dodać resztę składników (oprócz migdałów) i
dokładnie wymieszać. Masa może wyjść płynna
 więc wstawić do lodówki na 45 minut. Aczkolwiek
moja wyszła od razu gęsta:) Lepić kulki wielkości
orzecha włoskiego w każdej umieszczając migdał
w środku. Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach. 
Przechowywać w lodówce.

*Przepis pochodzi ze strony
Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz