Strony

23 cze 2014

Ciasto z serem i truskawkami


Truskawki pomału się kończą więc postanowiłam
upiec jeszcze ciasto z ich wykorzystaniem.
Znalazłam takie łatwe ucierane z dodatkiem
sera. Wyszło bardzo smaczne a może świadczyć
o tym to, że pierwsza połowa ciasta
została pożarta jeszcze ciepła:)

Składniki na blaszkę 24x35:
7 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
1 i 3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
300g białego mielonego sera
1 jajko
3 łyżki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego lub
waniliowego bez cukru

40dag truskawek
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki

Na ciasto całe jajka ubić z cukrem na masę.
Dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Wlać olej. Wyłożyć do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia. Na masę serową:
jajko ubić z cukrem. Dodać ser i budyń.
Wymieszać i wyłożyć kupkami na ciasto.


Truskawki umyć i pozbawić szypułek.
Włożyć do miski i zasypać mąką.
Obtoczyć je i wyłożyć na ciasto.
Z podanych składników przygotować kruszonkę
i posypać nią ciasto. Piec w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku ok.1 godzinę.


*Przepis pochodzi z bloga  Przepisy Magdy.  
Troszkę zmodyfikowałam przepis.

4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie, aż ślinka leci!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie, ciasto wygląda pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. o jak Ci pięknie wyszło, bardzo mi miło, że tu ,,zagościłam", pozdrawiam)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Z serem mówisz...? To zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń