Strony

10 lip 2014

Pasta z bakłażana


Ostatnio na blogu trochę zbyt "słodko" więc
dzisiaj będzie coś wytrawnego:)
A mianowicie pasta do chleba
z bakłażana i warzyw.
Dla mnie połączenie idealne:)

Składniki:
1 bakłażan
1 duża cebula
3 średniej wielkości marchewki
1 czerwona papryka
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz

Bakłażana pokroić w kostkę.
Posolić i odstawić na ok. 15 minut.
Cebulę  i paprykę pokroić także w kostkę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić bakłażana
i smażyć aż będzie lekko złoty.
Zdjąć go z patelni i wrzucić paprykę, cebulę
oraz marchewkę. Smażyć aż trochę zmiękną (ok.3 min)


Włożyć z powrotem bakłażana i dodać przecier
pomidorowy oraz 1 szklankę wody.
Smażyć razem ok. 2 minuty.
Doprawić solą i pieprzem.
Przykryć i dusić ok. 10 minut.
Następnie zmiksować na pastę.
Można ją przechowywać w lodówce
około 1 tygodnia.

* z podanej porcji wyszły mi 4 słoiczki 250g.
3  z nich zawekowałam:)

1 komentarz: