Strony

23 paź 2014

Zupa selerowo-porowa


Dzisiaj mam dla Ws zupę-zupę krem
z selera i pora. Na zimne jesienne i
zimowe dni doskonała.

Składniki dla ok.3- 4 osób:
400g selera (korzeń)
250g pora
1 jabłko
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

W ganku o grubym dnie rozgrzać troszkę oleju.
Wrzucić pokrojoną cebule i posiekany czosnek.
Smażyć przez chwilkę i dodać pokrojonego
w krążki pora. Smażyć razem ok. 2-3 minuty.
Dodać obrane jabłko i selera pokrojone w kostkę.
Całość zalać bulionem. Zagotować, zmniejszyć
gaz i gotować aż warzywa będą miękkie.
Co powinno zająć ok. 2O-25 minut.
Całość zmiksować. Doprawić solą,
pieprzem i odrobiną gałki. Wlać mleko.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz