Strony

2 paź 2010

Cebulowe bułeczki


Bardzo smaczne bułeczki z dodatkiem suszonej cebuli.
Nadaję się do hamburgerów. Przepis stąd.

Składniki:

3 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru
3/4-1 szklanka letniej wody
2 łyżki miękkiego masła
1 duże jajko

1 1/4 łyżeczki soli 
  1 łyżka suszonych drożdży (7g)

1 łyżka suszonej cebuli
1 białko
zioła, sezam lub mak

Wszystkie składniki na ciasto
(pierwszych7-dem)
włożyć do miski.
Wodę dolewać na końcu.
Najlepiej dodawać po trochu.

Ciasto powinno wyjść
miękkie i trochę lepkie.
Zostawić ciasto pod
przykryciem
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
na ok.1h.
Wyłożyć ciasto na stolnicę
i rozwałkować
na dość gruby prostokąt.

Suszoną cebulę rozgnieść na proszek.
Posypać ciasto i przejechać po nim wałkiem.
Ciasto zwinąć jak roladę.
Pociąć na plastry. Kłaść na blaszkę i każdy rozpłaszczyć.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h.
Posmarować białkiem rozmieszanym
z
1 łyżką wody i posypać ziołami lub makiem.
Piec ok. 15-20 miniut w 180 stopniach.


2 komentarze:

  1. wlasnie szukam buleczek,ktore nadawalyby sie do hamburgerow..no i chyba znalazlam ...zapisuje,jak upieke dam znac ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę. Tylko moja uwaga. Musisz je pokroić dość grubo bo jak pokroisz cienkie plastry to wyjdą małe bułeczki (mnie takie wyszły). No chyba, że lubicie mini hamburgery:))

    OdpowiedzUsuń