![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiH5Eelpbar_ShjQyT5ND4c80UeVR_n3VoTGZpf6At5yVz6MDF9hrui9-POyCIeWAu3ak7KjbU68YVCXWsWEM7jMJhlQ1Dk8HpnHCfGmau_SE43xW5GBimwwrLtEw17P0gUZnUHifo5dD-/s640/a+%C5%9Blimaczki1.jpg)
Ślimaczki doskonale nadają się do czerwonego barszczu.
Można jadać je też solo:)
Składniki:
1 opakowanie ciasta
francuskiego 45-50dag
ok. 40dag szynki w plasterkach.
ok. 40dag żółtego sera w plasterkach
1 jajko
Ciasto francuskie rozmrozić.
Rozwałkować na płat o wymiarach ok. 40x50cm.
Na cieście ułożyć najpierw szynkę,
a potem ser żółty.
Zwinąć od dłuższej strony jak roladę.
Brzegi posmarować białkiem.
Roladę pokroić na centymetrowe kromki.
Położyć na blaszkę i piec ok. 20 minut
w 190-200 stopniach. Ok. 5 minut przed końcem
pieczenia posmarować każdą kromkę żółtkiem
zmieszanym z łyżką wody.
Bardzo lubię takie proste przekąski :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńciasto francuskie.. tyle możliwości i smaków. lubię.
OdpowiedzUsuńwczoraj kupilam ciasto francuskie,lubie je miec w razie ,,w,,i jak napisala asieja...tyle mozliwosci...twoja przekaska musi fajnie smakowac.
OdpowiedzUsuńTo fakt. Ciasto francuskie daje bardzo dużo możliwości:)
OdpowiedzUsuń