Strony

16 lip 2012

Zupa krem ze świeżych pomidorów


Dzisiaj zapraszam na
pyszną, gęstą zupę-krem
ze świeżych pomidorów.
Przepis ze strony foodnetwork

Składniki dla 5 osób:
3 łyżki oliwy
2 czerwone cebule (ja dałam białe)
2 marchewki
5 dużych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki świeżej bazylii
3 szklanki bulionu drobiowego
(najlepiej domowego)
sól, pieprz
3/4 szklanki śmietany kremówki
(ja nie dodałam ze względu na kalorie:)
 bazylia do dekoracji 

Do garnka o grubym dnie wlać oliwę.
Dodać pokrojone cebulę i marchewkę
i smażyć razem ok. 5-10 minut.
Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć ok. 1 min.
Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory,
cukier, koncentrat, bazylię i bulion.
Doprawić solą i pieprzem.


Całość zagotować, zmniejszyć gaz i gotować
około 30-40 minut aż pomidory się rozpadną.
Dodać śmietanę i zmiksować blenderem.
Serwować z grzankami.

8 komentarzy:

  1. Oj, tak, z dużą ilością bazylii...
    Ładnie się prezentuje Twoja zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie, poza tym zupka pomidorowa zawsze się sprawdza!pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Długo szukałam idealnego przepisu, dzięki tobie go znalazłam, mam pytanie, czy zamiast świeżej bazylii można dodać suszonej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można tylko już nie w takiej ilości jak świeżą.

      Usuń
  4. Witam. Przepis jest fantastyczny, ponieważ nie mogłam dostać świeżej bazylli, użyłam przyprawy, czyli suszonej startej, ale i tak wyszło swietnie :) Dodałam również trochę pora oraz odrobinę papryczki chilii.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja dodaje jeszcze natkę pietruszki

    OdpowiedzUsuń