Strony

29 lis 2012

Pierniczki katarzynki


Przyznam się Wam, że na foremkę
do katarzynek polowałam już drugi rok.
I wreszcie się udało:)
Przepis na pierniczki pochodzi z
książki B. Bytnerowiczowej
"Ciasta domowe" 
Ten sam przepis znalazłam u
Dorotki i skorzystałam
z kilku rad tam zamieszczonych.
Pierniczki są z tych, które
muszą poleżeć więc śmiało
 można zabrać się do roboty:)

Składniki na ok.35-40 szt.
20dag miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
8dag cukru (w oryginale 10dag)
1 jajko
40dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany (opcja)

Do płynnego miodu dodać przyprawę
do piernika, cukier, kakao i jajko.
Następnie wsypać mąkę przesianą
z proszkiem do pieczenia.
Zagnieść twarde ciasto.
Jeśli mamy z tym problem dodać śmietanę.
Rozwałkować na ok. 1 cm i wycinać pierniczki.
Każdy posmarować wodą i piec w piekarniku 
nagrzanym do 190 stopni ok. 12 minut.
Przechowywać w metalowej puszce.


7 komentarzy:

  1. chyba i ja sie skusze na pieczenie pierniczkow w tym roku :) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. 80dag to 800g cukru, chyba powinno być 8dag, jeśli 10dag to 100g

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak faktycznie mały błąd:) Dzięki za czujność:)

      Usuń
  3. katarzynki jadłam w dzieciństwie i właśnie sobie uświadomiłam, jak mocno jestem związana z niektórymi smakami:) śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym takich pierniczków.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam


    Trafiłam do Ciebie przy okazji szukania przepisów na pierniczki świąteczne. Twoje pierniki wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    http://www.gotowaniezmilosci.pl/

    OdpowiedzUsuń